Odmiany porzeczek czarnych
– według kolejności dojrzewania:
TISEL
Odmiana Tisel to bardzo wartościowa odmiana szczególnie polecana na słabsze gleby. Przydatna do przetwórstwa. Ta odmiana porzeczek czarnych nadaje się na różne przetwory i soki. Odmiana przystosowana do zbioru kombajnowego.
Pochodzenie:
Odmiana polska, chroniona, hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Rodowód: Titania x samozapylenie.
Krzew:
Rośnie dość silnie. Pokrój wzniesiony, zwarty, z tendencją do zagęszczania się i rozkładania. Pędy wyrastające z szyjki korzeniowej są długie, liczne, z silnym antocyjanowym zabarwieniu. Pąki średniej wielkości, lekko wydłużone, odstające od pędów. Liście średniej wielkości, jasnozielone, z zaznaczoną klapą środkową.
Owoc:
Średniej wielkości i duże. Grona krótkie i o umiarkowanej długości.
Dojrzałość zbiorcza:
Odmiana wczesna. Początek lipca. Plonowanie obfite i regularne.
Wrażliwość na mróz:
Rośliny wytrzymałe na mróz.
Wrażliwość na choroby:
Rośliny charakteryzują się wysoką odpornością na amerykańskiego mączniaka agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową a w średnim stopniu na opadzinę liści.
GOFERT
Odmiana Gofert bardzo plenna i regularnie plonująca. Odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Dobrze rośnie na słabszych glebach (V, IV klasa).
Pochodzenie:
Odmiana polska, chroniona, hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Pochodzi od odmiany Gołubka i Ferodi.
Krzew:
Krzew rośnie dość silnie, ma pokrój zwarty, z tendencją do rozchylania się w międzyrzędzia pod masą owoców. Pędy są silne i średnio grube, liczne. Pąki małe, wydłużone odstające od pędów, łuski zewnętrzne koloru lekko antocyjanowego. Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, jasnozielone, z wydłużoną środkową klapą. Kwiatostany pojedyncze i podwójne, średniej długości. Nadaje się do mechanicznego zbioru owoców różnego typu kombajnami.
Owoc:
Jagody są średniej wielkości i duże, smaczne, ze względu na odpowiedni stosunek cukrów do kwasów organicznych. Owoce zawierają dużo ekstraktu, kwasu askorbinowego (wit. C), oraz barwników antocyjanowych. Owoce mogą być wykorzystane w stanie świeżym, jako deserowe bądź do przetwórstwa, do produkcji koncentratu, mrożonek i innych przetworów.
Dojrzałość zbiorcza:
Odmiana o wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 3-4 dni po odmianie Tisel, bardzo plenna i regularnie plonująca.
Wrażliwość na mróz:
Rośliny są odporne na mróz, a pąki kwiatowe na przymrozki wiosenne.
Wrażliwość na choroby:
Odmiana charakteryzuje się odpornością na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
ORES
Odmiana ‘Ores’ jest wartościową odmianą porzeczki czarnej, o owocach przydatnych do przetwórstwa i zamrażalnictwa. Plonuje obficie. Rośliny odporne na choroby grzybowe liści i pędów. Wykazuje odporność na zasiedlanie przez wielkopąkowca porzeczkowego. Polecana do tradycyjnej, integrowanej i amatorskiej uprawy.
Pochodzenie:
Odmiana polska, chroniona, hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Pochodzi od odmian Ojebyn i Ceres.
Krzew:
Krzewy o średniej sile wzrostu, o pokroju zwartym, szerokokulistym z tendencją do rozchylania się. Pędy średniej grubości, licznie wyrastające u nasady krzewu. Liście małe, jasnozielone, trójklapowe, z wyraźną klapą środkową. Nadaje się do kombajnowego zbioru owoców.
Owoc:
Owoce umiarkowane i duże, o dużej przydatności przetwórczej na koncentraty i soki (wysoka zawartość ekstraktu, kwasu askorbinowego i barwników antocyjanowych).
Dojrzałość zbiorcza:
Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 2-4 dni wcześniej niż u odmiany Ruben.
Wrażliwość na mróz:
Rośliny są odporne na mróz.
Wrażliwość na choroby:
Odmiana charakteryzuje się wysoką, polową odpornością na mączniaka i rdzę wejmutkowo-porzeczkową, i średnią podatnością na opadzinę liści.
TIHOPE
Pochodzenie:
Odmiana polska, chroniona, hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Pochodzi od odmiany Titania i Ben Hope.
Krzew:
Krzew rośnie dość silnie, ma pokrój średnio rozłożysty. Pędy są silne i grube, średnio liczne. Pąki duże, wydłużone, odstające od pędów, łuski zewnętrzne koloru brązowego. Liście duże, pięcioklapowe, ciemnozielone, wyraźnie unerwione, z wydłużoną środkową klapą. Kwiatostany średniej długości i długie.
Owoc:
Jagody są duże i średniej wielkości, zebrane w średniej długości grona, przeciętnie 10 owoców na gronie. Owoce zawierają dużo ekstraktu oraz średnio dużo kwasu askorbinowego (wit. C) i barwników antocyjanowych. Mają dużą kwasowość.
Dojrzałość zbiorcza:
Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają w podobnym terminie jak u odmiany Tiben i 3 – 4 dni wcześniej od odmiany Ruben.
Wrażliwość na mróz:
Rośliny są wytrzymałe na mróz.
Wrażliwość na choroby:
Odmiana odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
TIBEN
Odmiana Tiben, dobrze plonuje ma wysoką wartość przetwórczą . Szczególnie nadaje się do produkcji koncentratu i soków. Przydatna do zbioru kombajnowego.
Pochodzenie:
Odmiana polska, chroniona, hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Pochodzi od odmian Titania i Ben Nevis.
Krzew:
Rośnie dość silnie. Pokrój szeroki z tendencją do rozchylania się pod ciężarem owoców. Pędy jednoroczne umiarkowanej długości i śrenio liczne. Pąki niezbyt duże, lekko odstają od pędów. Liście średniej wielkości, zielone i ciemnozielone, z wyraźniej zaznaczoną klapą środkową.
Owoc:
Średniej wielkości, większe niż Ojebyn. Grona krótkie i umiarkowanej długości.
Dojrzałość zbiorcza:
Połowa lipca. Jagody nie osypują się.
Wrażliwość na mróz:
Rośliny są wytrzymałe na mróz.
Wrażliwość na choroby:
Rośliny odporne na amerykańskiego mączniaka agrestu, i średnio odporne na rdzę wejmutkowo-porzeczkową i opadzinę liści.
Przydatność odmiany:
Wysoka wartość przetwórcza i przerobowa. Szczególnie nadają się do produkcji koncentratu i soków. Możliwość zbioru maszynowego.
RUBEN
Odmiana Ruben jest bardzo wartościową odmianą porzeczki czarnej, o owocach przydatnych do przetwórstwa i zamrażalnictwa.
Charakteryzuje się wysokim plonowaniem oraz odpornością roślin na choroby grzybowe liści i pędów
polecana do tradycyjnej uprawy towarowej integrowanej i amatorskiej.
Najwyższe plony uzyskuje się z plantacji założonych na glebach żyznych ( klasy III i lepszych).
Pochodzenie:
Odmiana polska chroniona, hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Pochodzi od odmian Biełoruskaja Słodkaja i Ben Lomond.
Krzew:
Krzewy o średniej sile wzrostu, o pokroju wzniosłym z tendencją do rozchylania się pod ciężarem owoców. Pędy średniej grubości, średnio liczne u nasady krzewu. Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców.
Owoc:
Średniej wielkości i duże, o dużej przydatności przetwórczej (wysoka zawartość ekstraktu, kwasu askorbinowego i barwników antocyjanowych). Grona niezbyt długie, pojedyncze lub po kilka.
Dojrzałość zbiorcza:
Odmiana o średniej porze dojrzewania.
Wrażliwość na mróz:
Rośliny są odporne na mróz.
Wrażliwość na choroby:
Odmiana charakteryzuje się wysoką, odpornością na mączniaka i rdzę wejmutkowo-porzeczkową, i średnią podatnością na opadzinę liści.
POLARES
Odmiana odporna na wielkopąkowca porzeczkowego!!!
Odmiana o owocach przydatnych do przetwórstwa. Plonuje dobrze na glebach żyznych.
Rośliny są odporne na mączniaka oraz średnio wrażliwe na inne choroby grzybowe liści i pędów. Polecana jest do uprawy towarowej i amatorskiej.
Plonuje obficie na żyznych glebach (klasy III i lepszych).
Wytwarza owoce wysokiej jakości, przydatne do przetwórstwa, głównie do produkcji koncentratu i soków.
Pochodzenie:
Odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, chroniona, o rodowodzie S12/3/83 x EMB 1834/113.
Odmiana o średnio późnej porze dojrzewania.
Rośliny wytrzymałe na mróz.
Krzew:
Krzew ma pokrój zwarty. Pędy są średniej długości i średnio liczne. Pąki małe, owalne, łuski zewnętrzne koloru brązowego. Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, zielone. Kwiatostany podwójne, średniej długości i krótkie.
Odmiana charakteryzuje się odpornością na wielkopąkowca porzeczkowego (najgroźniejszego szkodnika i wektora wirusa rewersji).
Wrażliwość na choroby:
Odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz średnio wrażliwe na antraknozę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.